Scratch Bench WIP

Scratch Bench by Rutger de Vries

Kunst- en designliefhebbers hebben er reikhalzend naar uitgekeken: designbeurs OBJECT zal op 1 juli haar deuren openen in het HAKA-gebouw in Rotterdam, mét publiek. GjaltProducties en Street Art Today hebben voor deze gelegenheid de handen ineengeslagen en presenteren op OBJECT het werk Scratch Bench van beeldend kunstenaar Rutger de Vries.

Scratch Bench bestaat uit drie door Rutger de Vries bewerkte versies van de New York Metrobank en laat zich nog het beste omschrijven als ‘een soort surprise die zich langzaam onthult en vorm krijgt’. Zo ontstaat een eerbetoon zowel aan de tijdloze vormgeving van de bank – het eenvoudige en daardoor iconische modernistisch ontwerp bestaat 50 jaar – als aan de graffitikunst waarvan de opkomst in het New York van begin jaren zeventig samenviel met het verschijnen van de eerste metrobanken.

Een schurend concept

De Vries, wiens werk zich laat omschrijven als Post-Graffiti kunst, nam de uitdaging aan om van de New York Metrobank zijn allereerste sculpturale werk te maken. Het resultaat is een letterlijk en figuurlijk schurende versie, die zich pas in het gebruik aan de nieuwe eigenaar onthult.

Scratch Bench work in progress in de studio van Rutger de Vries

Rutger de Vries: “Mijn idee voor de Metrobank is gebaseerd op de krastekening die je als kind maakte met wasco krijtjes met een laag plakkaatverf eroverheen. Door in de plakkaatverf te krassen werden de onderliggende kleuren zichtbaar in het lijnenspel. Dat verrassingseffect fascineert me. Wat je nu in eerste instantie ziet is een zwarte bank. Het kunstwerk ontstaat pas door het gebruik, doordat anderen erop zitten, schrijven of krassen. De bank komt tot leven doordat de zwarte laag stukje bij beetje steeds meer prijs zal geven van wat eronder zit. Daarin speelt ook vergankelijkheid een belangrijke rol. De bank nodigt echt uit om erin te krassen, dat grijpt terug op mijn graffiti roots.”

Scratch Bench van Rutger de Vries is verkrijgbaar als zeszitter, vierzitter, en -bijzonder omdat deze nog niet eerder door GjaltProducties op de markt was gebracht- als eenzitter, een ontwerp van de New Yorkse architect en vormgever Mark Thorpe. De oplage bestaat uit slechts een enkele bank per formaat.

Scratch Bench wordt gepresenteerd tijdens OBJECT 2021, 1 t/m 4 juli, HAKA-gebouw Rotterdam.