Scratch Bench by Rutger de Vries

Scratch Bench bestaat uit drie door beeldend kunstenaar Rutger de Vries bewerkte versies van de New York Metrobank. Het resultaat, zegt hij, is 'als een soort surprise die zich langzaam onthult en vorm krijgt’.

Scratch Bench is een eerbetoon zowel aan de tijdloze vormgeving van de bank – het ingetogen modernistisch ontwerp bestaat 50 jaar – als aan de graffitikunst waarvan de opkomst in het New York van begin jaren zeventig samenviel met het verschijnen van de eerste metrobanken.

Rutger de Vries werd geïnspireerd door de slijtage van de lak op de banken in de New Yorkse metrostations. Zijn concept is gebaseerd op de kindertekening die hij vroeger maakte met wasco en een laagje zwarte verf eroverheen. Door de zwarte verf weg te krassen ontstond er een kleurrijke tekening. Het bijzondere aan de bank is dan ook dat de zwarte toplaag door het gebruik langzaam maar zeker zal slijten waardoor de onderliggende kleurpatronen zich zullen onthullen. Scratch Bench werd gepresenteerd tijdens OBJECT 2021 in Rotterdam.

Client: GjaltProducties x Street Art Today
Services: Curation, Project Management